csincsiland csincsilla

Ahol a csillák vannak

MENÜ

A csincsilla társas lény, és egy életre választ párt magának.Az állat fogságban 8-10 évig él. Kedvelt háziállat.

A csincsilla is rágcsáló, tehát mindent megrághat mikor kiengeded, tehát a tévé vezetékére, vagy a kábelekre vigyázz, mert megrázhatja az áram, megrágja a bútorokat, ezért mikor kiengeded a csineszt csak felügyelet mellett engedd ki. Nagyot tudd ugrani, és figyelni kell arra is, hogy az éles, hegyes tárgyakat tüntesd el mielőtt kiengeded a csincsit. Éjszakai álat.

A magányos csincsilla depressziós lesz. Igényli a társa közelségét, vakargatják, szeretgetik egymást, halkan motyognak a másiknak. Ne ítéljük magányra kis kedvencünket! Azonos nemű egyedek is jól megférnek egymással, és így nem kell a felesleges szaporulat elhelyezéséről gondoskodnunk!

Elsősorban éjszakai életet élnek, de alkalmazkodnak a gazdihoz. Kíváncsiságuk erősebb, ha mozgolódás van a háznál, ők is részt akarnak venni a történésekben! Ha máshogy nem megy, hát megfigyelőként. A ketrecük helyének meghatározásakor azonban nem szabad kifelejteni, hogy éjjel aktívak, így talán nem a hálószobánk a legalkalmasabb helyszín a tartásukhoz. Ideális, ha minden nap ki tudjuk engedni kis kedvenceinket a ketrecükből. Óriási mozgásigényüket, és nem mindennapi kíváncsiságukat tudjuk így könnyebben kielégíteni. Vigyázzunk, nehogy bajba kerüljenek, nehogy megegyenek, megrágjanak valamit! Felügyelet nélkül ne maradjanak ketrecen kívül! Azért ők is igénylik a kényeztetést, de... Ne gondoljuk, hogy bármikor kiélhetjük szeretetünket csincsillánkon! Rendkívül akaratos állat, akit akkor lehet simogatni, vakargatni, ha ő úgy dönt. Sok-sok türelemmel szelidítsük, és az ő esetében nyugodtan folyamodjunk a megvesztegetés eszközéhez. Mindenkinek van gyenge pontja: Őt a hasán keresztül foghatjuk meg, így látványos eredményeket érhetünk el!

A csincsillának nincsenek karmai. Így, ha védekezni akar, más eszközökhöz kénytelen folyamodni. Fogait harapásra ritkán használja, ettől nem kell tartanunk, de ha sarokba szorítva érzi magát, rendkívül pontosan céloz és lő: lepisili áldozatát! Ezért sose üldözzük őt, legyünk türelmesek!

Másik érdekes módszere, hogy ha hirtelen, erősen elkapjuk és ő ettől nagyon megijed, eldobhatja szőrét, mind egy szálig. A természetben így tud elmenekülni a rá vadászó vadállatok szorításából. A módszer ötletes, és valószínűleg hatásos is, de ha belegondolunk, hogy egy apró félreértés miatt vagyunk kénytelenek együtt élni egy kopasz csincsillával pár hónapig (a szőre visszanő), akkor inkább lássuk be, jobb nem rávetni magunkat. Ha ki akarjuk venni a lakhelyéről, beszéljünk hozzá folyamatosan, és lássa, hogy mire készülünk. Fogjuk meg egyik kezünkkel a farka tövénél, másikkal pedig a hasa alatt. Fogjuk magunkhoz, és bíztató szavak kíséretében nyugtassuk meg, és vakargassuk. Gyorsan belátja, hogy nincs is ennél jobb dolog, és eszébe sem jut a menekülés.

Szaporodása:

Az ivarérettséget körülbelül 4 hónapos korban éri el. A párzási időszak egész évben tart. A nőstény akár háromszor is képes elleni egy évben, szabadon azonban általában csak egyszer. A vemhesség körülbelül 110 napig tart, ennek végén a nőstény 1-4 utódot hoz a világra. Születésükkor a kicsinyek csak 40-50 grammot nyomnak, és 10 centiméter hosszúak. Bundájuk és 20 foguk azonban már teljesen kinőtt, és szemük nyitva van. Az elválasztás 6-8 hét után történik meg.

kölyök

Tenyésztés, szaporítás

Ellenkező nemű egyedek tartásakor folyamatos utánpótlás érkezésével kell számolnunk. A csincsilla nem túl szapora állat, hisz nagyon sokáig, 111 napig hordja az utódokat. Éppen ezért egy-egy alom kihordása nagy megterhelés a nőstény szervezetének. Ne hagyjuk folyamatosan szaporodni! Lehetőleg az ellés előtt válasszuk szét a szülőket egy időre, és csak pár nappal a kicsik világrajövetele után engedjük vissza a hímet a családjához. Így a mamának biztosítunk 1 hónap regenerálódást az ellés és a következő vemhesség kezdete között. Meg fogja hálálni sok szép egészséges kölyökkel, és az ő hosszú, és kiegyensúlyozott életével!

A kicsi csincsillák elbűvölőek! Szőrösen, jól fejletten, nyitott szemmel jönnek a világra. Éppen olyanok, mint a nagyok – csak icipiciben. Egy alomban általában 1-4 kölyök születik. A kicsiket 10-12 hetesen szabad elválasztani az anyjuktól, de legkésőbb 4 hónaposan szedjük szét őket nemenként!

Az első vemhesülés idejével várjuk a nőstény 10 hónapos koráig! A nemek meghatározása általában nem nehéz feladat. A hímnek és a nősténynek is van "valami", ami hímvesszőnek nézhető. De nem ez alapján tudjuk megállapítani, hogy egy hölgyet vagy egy urat tartunk a kezünkben. A "pöcök" mérete sem mérvadó, csakis a végbél nyílástól való távolsága! A nőstények esetében, ez az "álhímvessző", közvetlenül a végbélnyílásnál taláható, míg a hímeknél a nyílás és a hímvessző között fél-1cm, vagy nagyobb távolság is látható!

Egyéb érdekességek

Hírek

 • eladó
  2010-04-28 14:13:52

  Sziasztok!

  ELADÓ 2 db csincsilla! Egy 5 éves Standard csini lány és egy 4 éves Standard

  fiú.Nagyon szelidek és kézhez szoktatottak. Jól összeszokott páros szeretném ha

  továbbra is együtt maradhatnának. Valószínűleg az anyuka éppen kis csinit vár. :) A

  csinik 10.000 Ft-ért vihetők el. A ketrecük is ELADÓ! Méretei kb 105X60X43 álló

  ketrec, emeletes, ezért 2 ajtaja is van illetve az alja egy hatalmas műanyag tálca,

  amik nagyban megkönnyítik a takarítást.A ketrechez természetesen hozzáadom minden

  felszerelésüket (etető tál; 2 itató( az egyik kisebb a másik nagyobb);fürdő tál;

  beépített csincsilla kerék) és persze a meglévő kajájukat és fürdető homokjukat. A

  ketrec ára: 10.000 Ft.
  A csinik és a ketrec egyben 20.000 Ft.

Szavazás

Szereted a csincsillákat?
imádom
mi az a csincsilla
kabátnak szebb
utálom
Asztali nézet